15 Kasım 2008 Cumartesi
Low-Five
*Bu bölüm adı sanı diğer Marvel Comics ve DC Comics çizgiromanları kadar duyulmamış , önemsenmemiş , ezilmiş , büzülmüş , hep bir kenara atılıp Rıza Çalımbay olmuş ama kalitesinden zerre yitirmemiş çizgiromanların yeridir.





1. Proposition Player



The Fables'ın yaratıcısı Bill Willingham'ın bir diğer kitabı , Proposition Player , 6 sayılık bir mini seri. Kitap kelimelerle anlatılamayacak kadar eğlenceli ve akıllıca kurgulanmış. Ben zannetmiyorum ki , bir okuyan sıkılsın bu kitaptan ya da sonunda ağzında acı bir tat bıraksın. Vertigo'nun basmış olduğu en iyi kitaplardan , kesinlikle.

Kitabın konusu ise şu; Yıllarca Las Vegas kumarhaneleri tarafından sırf oyundaki bahisleri yükseltsin diye işe alınan ve "sahte oyuncu" (kitabın başlığı da yaklaşık bu anlama geliyor) olarak kariyer yapmış Joey Martin , bir gün iş arkadaşlarıyla bar'da içip şakalaşırken , (tabi abimizin kafası da pek güzel bu sırada) , Tanrı'nın varolup olmadığıyla ilgili başlayan bir iddia sonucu beleş bira karşılığında 32 insana ruhlarını Joey'e sattıklarına dair imza attırıyor dandik bir parşomene. Daha sonra iş ciddiye biniyor tabi; Tanrı ve Şeytan , bu 32 ruhu kendi bahçelerine alabilmek namına farklı kılıklarla dünyaya iniyor ve Joey'i bu parşomeni kendilerine satması konusunda ikna etmeye çalışıyor...

Kitabın tek kötü yanı denilebilecek nokta , kitabı bitirdiğinizdeki "keşke sonu daha güzel olsaydı" hissiyatı. Ancak , bunu dedim diye yanılma olmasın , sonu bu haliyle de kötü değil.
Yazar: Bill Willingham
Çizer: Paul Guinan
Yayıncı: Vertigo
Yayın Tarihi: 1999
Puan:

2. Common Grounds



Common Grounds , tek bir yazar ve irili ufaklı pekçok çizerden oluşan bir güruhun ortaya çıkarttığı bir çizgiroman. 6 sayılık bir mini seri olarak Top Cow Comics tarafından yayınlanan Common Grounds'ın arkasındaki beyin , fan-favorite yaratıcı Troy Hickman (Twilight Guardian) tabi ki de. Her sayısı birkaç sayfalık kısa hikayelerden oluşan çizgiromanın çizer kadrosunda Mike Oeming , George Perez , Chris Bachalo , Dan Jurgens , Angel Medina , Sam Kieth , Carlos Pacheco ve Ethan Van Sciver gibi superstar çizerler göze çarpıyor.

En ufak parçasına kadar sizi sıkmayacak , elinizden bırakmak istemeyeceğiniz , bittiğinde de "keşke daha da fazlası olsaydı" diyeceğiniz Common Grounds , arşivde bulunmazsa ayıp olacak serilerden.

Bütün bir konusu olmayan bu çizgiromanda , bütün olaylar , seriye de adını veren Common Grounds adındaki bir restoranın etrafında geçiyor. Aktörler ise super kahramanlar. Donut yiyen , sıçtıktan sonra tuvalet kağıdı bulamayan super kahramanlar...

Yazar: Troy Hickman
Çizer: Mike Oeming , Chris Bachalo , Dan Jurgens , George Perez , Angel
Medina , Sam Kieth , Carlos Pacheco , Ethan Van Sciver , etc.
Yayıncı: Top Cow
Yayın Tarihi: 2004
Puan:




3. The Pro



En beğendiğim iki yazardan biridir Garth Ennis , diğerine de sıra gelir elbet yakın gelecekte. Bu gezegenden olmadığını ya da bu gezegeni herkesten daha iyi bildiğini düşündüğüm Ennis , yine yapacağını yapıyor ve bu sefer de hikayenin göbeğine fahişelik yapan bir super kahraman koyuyor. 2002 yılında one-shot olarak yayınlanan bu kısa hikayede sadece eğlence var. Daha fazlasını aramayın , daha azını düşünmeyin.


"Fazla söze gerek yok" tadında bir yazı yazmayı planlarken uçtuk yine , ancak , yine de , o sıra yazmak istediği kitabın arka kağağındaki o üç mısrayı yazmak ister bu deli gönül ,-kitabın daha d iyi anlaşılabilmesi namına;


"She curses ,
She smokes ,
She BLOWS...
...away the competition."


Dip not: Hikayedeki diğer karakterler , ünlü superkahramanların parodileri. Superman , Batman , Green Lantern , Wonder Woman , Flash ve Robin , bu hikayede inceden ti'ye alınan karakterlerin tamamı.


Yazar: Garth Ennis
Çizer: Amanda Conner
Yayıncı: Image Comics
Yayın Tarihi: 2002
Puan:


4. Kinetic





Neden Vertigo'dan değil de DC Comics'in ana yayınından çıktığını anlamadığım bir seri daha. Nedenini bilmediğim , bilsem de anlayamayacağım bir sebepte ötürü 8. sayısı çıktıktan sonra yayından kaldırılan Kinetic , bir lise öğrencisinin etrafında dönüyor. Tom Morell adındaki "liselim" , Emrah'tan da çok çile çekmiş genç bir çocuk. Neden diye soracak olursanız (ki sormanız lazım) , kendisi hem hemofili , hem diyabet hastası ve de distrofi hastalıklarından müzdarip. Rahatsızlığı yüzünden psikolojisi de pek sağlam olmayan depresif bir genç ve sürekli ölümle burun buruna geliyor. Bir gün , gece uyurgezer halde yürürken bir kamyonun çarpması sonucu super güçlerinin farkına varıyoruz Tom'un. O , bunu başta gece gördüğü bir rüya sansa da...

Müthiş bir melankoliye bağlıyorsunuz Kinetic'i okurken. İçiniz bir fena oluyor , çıkıp bir sigara yakmak istiyorsunuz. Fazla diyaloğun geçmediği , okuması kısa ve keyifli olan bir hikaye. Tek eksiği de bu zaten. Tabi buna eksik denilirse.


"Unbreakable meets Donnie Darko..."

Ben demiyorum , onlar diyor.


Yaratıcı: Allan Heinberg
Yazar: Kelley Puckett
Çizer: Warren Pleece
Yayıncı: DC Comics
Yayın Tarihi: 2004
Puan:



5. Fragile


Yazarın yorumu kendine göredir her zaman , geneli bağlamaz pek. Her ne kadar karışık ve birbiriyle tutarsız tepkiler alsa da bu kitap , ben beğendim. Ancak , tam burada , ilk cümlenin anlam ve önemine geri dönüyoruz. Bu kitabı beğenmemde , zombi konseptinin hastası ve hayranı olmamın etkisi olabilir. O yüzden de bana tam güvenmeyin. En azından şunu diyebilirim; diğer zombi hikayelerinden farklı bir tat alacağınız kesin.

Çünkü , bütün hikayeyi iki kelimeye indirgemek isteyceksek eğer , hiç düşünmeden "Zombi aşkı" diyebiliriz. Evet , zombi aşkı , doğru duydun ey okur. Dünyanın zombi belasına kabus gibi battığı zamanlarda geçen hikaye , hem zombi filmlerinde ve kitaplarında karşımıza çıkmasından bıktığımız kaotik gelecek şeklinden farklı bir gelecek sergiliyor (insanlar zombileşince sadece "hayat enerjileri gitmiş oluyor" , önceki yaşamlarına aynı bilinçle devam edebiliyorlar. zombiler , korkulu rüya değiller anlayacağınız.) , hem de insanı önceden nasıl olabileceği konusunda meraklandıran "zombilerin aşkı" gibi enteresan bir konu içeriyor.

Zombi hikayelerini sevenler , muhakkak okumalılar.


Yazar: Stefano Raffaele
Çizer:
Stefano Raffaele
Yayıncı:
DC/Humanoids
Yayın Tarihi:
2005
Puan:

Etiketler: , , , , ,

 
05:05 sularında cogito yazdı çizdi | Permatik |


0 Comments: